Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Cum este produsă cafeaua fără cafeină?

Cum este produsă cafeaua fără cafeină?

Cum este produsă cafeaua fără cafeină?
Publicat: 05.05.2019
Originea cafelei fără cafeină este surprinzătoare, fiind legată de autorul tragediei Faust.
Johnann Worfgang von Goethe este recunoscut pentru activitatea sa în domeniul literar, însă, el şi-a exprimat interesul şi faţă de ştiinţele naturii, notează LiveScience. Intrigat de faptul că după ce bea cafea nu mai doarme noaptea, Goethe l-a rugat în 1819 pe chimistul Friedlieb Ferdinand Runge să identifice substanţa responsabilă. În urma experimentelor din laborator, Runge a reuşit să izoleze pentru prima dată cafeina. Pentru aproape un secol, se vor face progrese în ceea ce priveşte izolarea substanţei active, dar nu neapărat şi o băutură care să se apropie de gustul cafelei obişnuite.
 
În prezent, procesul de decafeinizare a boabelor de cafea este unul intensiv, fiind realizat în unităţi specializate. „Există unele companii mari din industria cafelei care deţin propiile fabrici în care se realizează decafeinizarea, în rest, ceilalţi apelează la serviciile unei companii specializate sau cumpără prin importatori”, a declarat David Kastle, vicepreşedinte al Swiss Water Decaffeinated Coffe.
 

Prima cafea fără cofeină

În mod uzual, procesul de izolare a cafeinei se realizează prin saturarea cu apă a boabelor verzi de cafea. Scopul acestei proceduri e de a face solubilă cofeina din boabe. Prima metodă prin care se realizează decofenizarea şi care are şi succes comercial îi aparţine comerciantului german Ludwig Roselius. Povestea metodei inventate de către acesta porneşte de la un transport de cafea îmbibat în apă de mare, conform Atlas Obscura. În loc să arunce respectivele boabe, el decide să le proceseze şi să le testeze. Rezultatul acestui efort este că respectivele boabe de cafea au fost „curăţate” de cafeină, fiind puţin sărate, dar reuşind să conserve gustul cafelei clasice.
 
Roselius a modificat metoda folosind benzen, un compus cancerigen, drept solvent pentru îndepărtarea cafeinei din boabele de cafea. Compania deţinută de acesta, Kaffe HAG, a adus pe piaţă prima cafea instant fără cofeină sub numele de ”Sanka”.
 
Descoperirile care au demonstrat că benzenul este cancerigen au determinat companiile din industria cafelei să renunţe la acesta, au trecut la alţi solvenţi chimici, precum acetatul de etil sau clorura de metilenă, ale căror concentraţii sunt strict reglementate de către agenţiile de control ale alimentelor. 
 

Metode actuale de decofenizare

Tot dintr-un accident ferict, a fost descoperită şi o altă metodă de separare a cofeinei din boabele de cafea. Astfel, chimistul german Kurt Zosel, care lucra la institutul Max Plank Institute for Coal Research din zona Ruhr, a descoperit o metodă prin care dioxidul de carbon poate fi folosit pentru separarea diferitelor substanţe chimice. Metoda descoperită de către acesta foloseşte dioxidul de carbon supus la o presiune mare, în timp ce, concomitent, este supus unor temperaturi extreme pentru a separa cofeina de boabe. Această metodă, patentată în 1970, este folosită şi în prezent. Un avantaj al acestui procedeu este dat de faptul că cafeina astfel rezultată poate fi colectată şi folosită în sucurile acidulate, băuturile energizante sau alte produse.
 
O altă metodă care este larg folosită astăzi, numită şi „procesul elveţian cu apă” (Swiss Water Process), folosit în regim industrial începând cu 1970, presupune mai multe etape. Se începe cu un lot de boabe verzi de cafea care sunt scufundate în apă. În acest moment, apa devine saturată cu toţi compuşii solubili din cafea: acid clorgenic, animoacizi sau zaharoză.  Cafeina este îndepărtată cu ajutorul carbonului, rezultând un lichid necafeneizat, numit extract de cafea verde. Acesta este utilizat ulterior pentru separarea cafeinei din alte loturi de cafea verde rehidratată.
 
Este greu pentru consumatorii obişnuiţi să determine procesul prin care a fost separtă cafeina din produsele pe care aceştia le cumpără, deoarece nu există reglementări legale care să oblige producătorii să îşi dezvăluie metodele publicului. Există unele cazuri când producătorii aleg să îşi dezvăluie metodele, asta însă, cu scopuri publicitare. FDA (Food and Drug Administration), agenţia americană care se ocupă cu verificare calităţii produselor alimentare şi medicale, avertizează că pot exista urme de cafeină în produsele decofeinizate. De exemplu, o cană de cafea de 250 de mililitri poate să conţină 2 până la 15 miligrame de cofeină, în timp ce cafeaua normală are între 80 până la 100 miligrame de cafeină.

Vă mai recomandăm şi:

Bei cafea? Ai grijă, cercetătorii au descoperit un efect neplăcut neştiut până acum!

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar
Unde au dispărut grădinițele de stat din România?
Unde au dispărut grădinițele de stat din România?
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri
Iată cum o simplă cană cu ceai poate deveni un detector de particule!
Iată cum o simplă cană cu ceai poate deveni un detector de particule!
Pentru prima dată în istorie, astronomii au fotografiat îndeaproape o stea din afara galaxiei Calea Lactee
Pentru prima dată în istorie, astronomii au fotografiat îndeaproape o stea din afara galaxiei Calea Lactee
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Test de cultură generală. Cum sunt stabilite cursurile valutare?
Test de cultură generală. Cum sunt stabilite cursurile valutare?
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
Povestea desprinsă din cărţi a îndrăgitului Petre Ispirescu. Nu a făcut niciun an de şcoală, a fost la închisoare şi până la 50 de ani nu a părăsit niciodată localitatea natală
Povestea desprinsă din cărţi a îndrăgitului Petre Ispirescu. Nu a făcut niciun an de şcoală, a fost la închisoare ...
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”